Varkensvlees

 

Varkensvlees

Varkensvlees is sappig en neutraal van smaak waardoor het zich goed laat combineren met diverse kruiden en groenten. Het bevat waardevolle voedingsstoffen voor het menselijk lichaam én het is makkelijk te bereiden. Je kunt elke dag iets anders op tafel zetten. Geen inspiratie? We helpen je graag.

Duroc varkensvlees                                             Durocvarken

Al ons Duroc varkensvlees betrekken wij van Medaillon Vlees in Alphen aan de Rijn. Hun succes komt door de uitstekende producten die aan ons geleverd worden. U bent dus verzekerd van een prima stukje varkensvlees

Voeding

De specifieke voedersamenstelling is ontwikkeld op basis van drie pijlers:

01. Smaak en malsheid: De keuze van olijfolie als vetbron in het voeder bepaalt in ruime mate de smaak en malsheid van het Duroc d’Olives varkensvlees. Bovendien bepaalt het voerprogramma de aanmaak van de vetten op het juiste moment van hun ontwikkeling.

02. Gezond voor de consument: Olijfolie is arm aan verzadigde en rijk aan mono-onverzadigde vetzuren. Door het gebruik van olijfolie in het varkensvoeder vinden wij een gelijkaardige vetzuursamenstelling terug in het varkensvet. Dit is positief in de strijd tegen hart- en vaatziekten.

03. Een vaste formule op basis van een mix van pure grondstoffen zoals tarwe, gerst en mais in combinatie met vezel- en eiwitbronnen levert een mals stukje vlees van constante kwaliteit.

Kenmerken

Het Duroc varken is voornamelijk gekend vanwege zijn typische rode vacht en hangende oren. Durocs hebben echter aanzienlijke variatie in kleuren. De kleur kan variëren van een zeer licht gouden bijna gele kleur, tot een haast zeer donker mahonie.

Herkomst?

De effectieve herkomst van het Duroc varken is echter onduidelijk. Volgens sommige bronnen zou het rode ras oorspronkelijk via de slavenhandel vanuit Afrika naar het Amerikaanse continent getransporteerd zijn. Andere bronnen melden dan weer de import uit Europa via de 2de Amerika reis van Colombus naar Nova Scotia.
In 1812 werden de zogenaamde “Red Hogs” gekweekt in New York en New Jersey in Amerika. Deze varkens hadden specifieke kenmerken, ze waren niet alleen groot in omvang maar hadden ook grote nesten en een hoge vruchtbaarheid. Onze huidige Duroc varkens stammen af van die Red Durocs uit New York en Jersey Reds uit New Jersey.

Drafhengst “Duroc”

Minder onduidelijkheid bestaat er over de herkomst van de naam Duroc. In 1823 kocht Isaac Frink uit Milton New York een rode beer uit een nest van tien, van Harry Kelsey. Kelsey had een beroemde drafhengst “Duroc”. Frink noemde zijn rode beer Duroc ter ere van dit paard. Deze beer stond bekend om de malsheid van het vlees en de karkas kwaliteit.
Zijn nakomelingen bleven de Duroc naam behouden en velen van hen erfden zijn kleur, snelle groei en volwassenheid, brede ham en schouder en rustig karakter. De Duroc was kleiner dan de Jersey Red, met fijnere botten en een betere karkas kwaliteit.

Bekendheid

Op de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago kregen Duroc varkens een grote faam bij de eerste succesvolle Duroc Show. Dit was slechts het begin van de toenemende populariteit van Duroc.

Verspreiding

Ondertussen heeft het Duroc ras zich over de hele wereld verspreid en kent het ras een groeiend succes.

De specifieke voedersamenstelling

  1. Smaak en malsheid: De keuze van olijfolie als vetbron in het voeder bepaalt in ruime mate de smaak en malsheid van het Duroc d’Olives varkensvlees. Bovendien bepaalt het voerprogramma de aanmaak van de vetten op het juiste moment van hun ontwikkeling.
  2. Gezond voor de consument: Olijfolie is arm aan verzadigde en rijk aan mono-onverzadigde vetzuren. Door het gebruik van olijfolie in het varkensvoeder vinden wij een gelijkaardige vetzuursamenstelling terug in het varkensvet. Dit is positief in de strijd tegen hart- en vaatziekten.
  3. Een vaste formule op basis van een mix van pure grondstoffen zoals tarwe, gerst en mais in combinatie met vezel- en eiwitbronnen levert een mals stukje vlees van constante kwaliteit.

Het bedrijf wordt gerund volgens een strikt SPF protocol (hoge gezondheidsstatus) . SPF staat voor Specific Pathogene Free, vrij van diverse voortkomende varkensziekten.

 

Saucijs

Saucijs is meestal samengesteld uit varkensgehakt met kruiden. Zachtjes braden in ruim boter voorkomt openbarsten. Wist je dat… ijzer uit vlees gemakkelijker in ons lichaam wordt opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten? Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 270 kcal. Eiwit: 16.3 gram Vet: 22.8 gram IJzer: 1.5 milligram
braden ± 12-15 min.   

Doorregen varkensrollade

Een doorregen varkensrollade bevat iets meer vet dan varkensfiletrollade. Hierdoor wordt het vlees extra smakelijk en droogt het niet zo snel uit. Een rollade is bijna altijd panklaar, dat wil zeggen gezouten en gekruid. Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 329 kcal. Eiwit: 16.7 gram Vet: 29.1 gram IJzer: 0.6 milligram
braden ± 80-90 min.   

Haaskarbonade

Haaskarbonade is de meest magere karbonadesoort. Haaskarbonade is wat duurder dan andere karbonaden. Het mooie blanke vlees is sappig en vol van smaak. Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 151 kcal. Eiwit: 22.6 gram Vet: 6.7 gram IJzer: 0.3 milligram
bakken ± 6-8 min.   

Halskarbonade

Karbonade is het meest bekende stukje varkensvlees. Karbonade wordt gesneden van verschillende delen: rib- en haaskarbonade (mals) en hals- en schouderkarbonade (minder mager en minder mals). Karbonaden kunnen ook gemarineerd worden. Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 197 kcal. Eiwit: 19.4 gram Vet: 13.2 gram IJzer: 0.7 milligram
smoren ± 40-45 min.   

Hamlap

Hamlappen komen van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen. Als je voor het bakken de lappen met bloem bestuift, levert dat een licht gebonden en lekkere bruine jus op. Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 121 kcal. Eiwit: 22.1 gram Vet: 3.6 gram IJzer: 0.8 milligram
bakken ± 8-10 min.   

Hamschijf

Hamschijf wordt ook verkocht als ‘hips’ en in Duitsland als ‘Eisbein’. ‘Eisbein’ is licht gepekeld. Hamschijf smaakt gekookt of gesudderd goed bij stamppotten en maaltijdsoepen. Het onderste gedeelte van het vlees is uitstekend geschikt voor soep. Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 198 kcal. Eiwit: 19.8 gram Vet: 13.2 gram IJzer: 0.7 milligram
koken ± 120-150 min.   

Nasi/bamivlees

Nasi/bamivlees wordt meestal gemaakt van iets doorregen varkensvlees. Het vlees kan bij aankoop al iets gekruid of gemarineerd zijn, waardoor het zó gebruikt kan worden. Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 129 kcal. Eiwit: 21.5 gram Vet: 4.8 gram IJzer: 0.3 milligram
bakken ± 8-10 min.

Ribkarbonade

Een ribkarbonade heeft een ribbeentje en wordt ook wel kotelet genoemd. De ribkarbonade geldt als een malse en magere karbonade. Zonder ribbeentje heet de ribkarbonade een filetlapje. Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 144 kcal. Eiwit: 22.7 gram Vet: 5.9 gram IJzer: 0.3 milligram
bakken ± 6-8 min.   

Schouderkarbonade

Schouderkarbonade bevat weinig been. Smaakidee: varkensvleeskruiden, peper, nootmuskaat. Wist je dat… vlees mét been een iets langere bereidingstijd nodig heeft, omdat been een slechte warmtegeleider is? Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 197 kcal. Eiwit: 19.4 gram Vet: 13.2 gram IJzer: 0.7 milligram
bakken ± 12-15 min.   

Speklap

Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Smaakidee: kerrie, peper, ketjap, ketoembar. Wist je dat… speklappen ook gegrild kunnen worden en dan minder vet bevatten? Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 329 kcal. Eiwit: 16.7 gram Vet: 29.1 gram IJzer: 0.6 milligram
bakken ± 6-10 min.   

Varkensfilet

Bedruip en keer varkensfilet regelmatig tijdens de bereiding en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees na bereiding. Smaakidee: peper, foelie, nootmuskaat. Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 144 kcal. Eiwit: 22.7 gram Vet: 5.9 gram IJzer: 0.3 milligram
braden ± 40-45 min.   

Varkensfiletlap

Haal het filetlapje voor het bakken door de bloem en bak het kort. Zout het vlees pas na bereiding. Smaakidee: filetlapjes zijn lekker met pittige sauzen op basis van bijvoorbeeld peper, mosterd of paprika. Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 144 kcal. Eiwit: 22.7 gram Vet: 5.9 gram IJzer: 0.3 milligram
bakken ± 4-6 min.   

Varkensfiletrollade

Bedruip en keer het vlees regelmatig tijdens het bereiden en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees achteraf. Smaakidee: diverse vruchten. Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 144 kcal. Eiwit: 22.7 gram Vet: 5.9 gram IJzer: 0.3 milligram
braden ± 45-50 min.   

Varkensfricandeau

Fricandeau is een uiterst mager stukje varkensvlees. Fricandeau mag enigszins rosé gegeten worden. Smaakidee: oregano, bier. Wist je dat… varkensfricandeau net zo mager is als rosbief? …groot vlees 10 min. moet rusten onder aluminiumfolie na bereiding? Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 119 kcal. Eiwit: 22.8 gram Vet: 3.1 gram IJzer: 0.3 milligram
braden ± 45-50 min.   

Varkenshaas

Varkenshaas is een schuin toelopend stukje vlees. Vouw bij het braden de punt naar binnen en steek of bind deze vast met een prikker of rolladetouw, zodat het haasje overal even dik is. Laat varkenshaas na bereiding ± 5 min. rusten. Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 119 kcal. Eiwit: 22.8 gram Vet: 3.1 gram IJzer: 0.3 milligram
bakken ± 10-15 min.   

Varkenslap

Braad de varkenslap rustig aan en sudder deze gaar met gesloten deksel op laag vuur. Smaakidee: peper. Wist je dat… vlees verschillende vitamines van het B-complex bevat, namelijk vitamine B1, B2, B6 en B12? Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 146 kcal. Eiwit: 20.8 gram Vet: 7 gram IJzer: 0.3 milligram
smoren ± 35-45 min.

Varkensoester

Oester is klein, maar fijn! Het vlees wordt gesneden van de achterham. Bestrooi het vlees voor het bakken met bloem. Dit voorkomt uitdroging en levert een smakelijke jus op. Lekker in de zomer: oesters van de barbecue met knoflookboter! Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 115 kcal. Eiwit: 23.5 gram Vet: 2.4 gram IJzer: 0.3 milligram
bakken ± 6-8 min.   

Varkensschnitzel

Schnitzels worden ‘met de draad mee’ gesneden, waardoor ze tijdens de bereiding plat in de pan blijven liggen. Serveer gepaneerde schnitzels met een schijfje citroen. Dat neemt de smaak van de boter weg, die wordt opgenomen door het paneermeel . Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 119 kcal. Eiwit: 22.9 gram Vet: 3.1 gram IJzer: 0.3 milligram
bakken ± 6-8 min.  

 

 

Copyright 2015